Darmkrampjes en spijvertering

DARMKRAMPJES

Darmkrampjes en gerelateerde klachten zijn de meest voorkomende oorzaken waarmee de ouders met hun kind(eren) bij me in de praktijk komen. Driftig huilende kinderen die rood aanlopen en niet willen (gaan) slapen. En ze laten zich vaak niet troosten.

Wat zijn darmkrampjes?

Zoals de naam al zegt: darmen die overprikkeld zijn en pijn gaan doen. De baby geeft bij een darmkramp een gil alsof deze door een mes gestoken wordt: kort en heel hard. En is erg geschrokken: de benen worden heel snel opgetrokken en het hoofdje loopt rood aan. Vaak zijn ze in paniek.
Met het hoofd naar achteren en zich overstrekken kan geen buikpijn zijn: met buikpijn buig je de benen in de heupen en komt het hoofd naar voren om de spanning van de buik te halen!
Doet je baby dat wel = overstrekken, dan is er een ander fenomeen aan het werk: het overprikkeld zijn. (Kijk eventjes onder overstrekken op deze website).

Hoe ontstaan darmkrampen?

Een baby die net geboren is, is helemaal niet af: hij komt uit een beschermde wereld en werd in de baarmoeder via de navelstreng gevoed. Na de geboorte moet hij zelf ademhalen, zelf zijn eten verteren.
Oorzaken voor de darmkrampjes zijn:

  1. De darmen worden geprikkeld door het vele eten wat ze vanaf het eerste moment door de mond aangeboden krijgen.
  2. Voor een goede vertering is een goede darmflora nodig. Deze darmflora krijgt de baby ‘aangesmeerd’ tijdens de vaginale bevalling en tijdens de borstvoeding. In borstvoeding zitten voorstadia van darmbacteriën. Deze bacteriën zorgen voor een vertering. Een tekort aan bacteriën geeft een ophoping van slecht verteerd voedsel, wat weer een prikkel kan zijn voor darmkrampjes. Dit is een intrinsieke oorzaak: de oorzaak ligt in de darm zelf.
  3. Deze darmbacteriën vormen ook de basis van het immuunsysteem. Zijn ze er niet of niet genoeg, dan ontstaan er immuun problemen: verkoudheden, hoesten, oorproblemen (kijk eventjes op oorproblemenop deze site).
  4. Maar er is ook een extrinsieke oorzaak: deze ligt buiten de darm: Hiermee bedoel ik de zenuwen, die uit de schedel komen en die de darmen van prikkels voorzien. Vaak zijn deze zenuwen overprikkeld door de bevalling. Het hoofdje van de baby wordt tijdens de bevalling zo in elkaar geperst, dat de zenuwen in de verdrukking komen en daardoor overmatige prikkels gaan uitzenden naar de darmen toe. Dit geeft ook buikpijn.
Wat doen we eraan?

De overprikkeling, die de darm te verwerken krijgt door de voeding, daar kunnen we met de therapie niks aan doen. (zie 1). Wel als de darm overprikkeld wordt door bv koemelk en er een allergie voor koemelk ontstaat. Dan kan er geitenmelk gegeven worden of voeding op basis van soja.
Bij een tekort aan darmbacteriën (zie 3) is het verstandig om probiotica te geven.
Voor de overprikkeling van de zenuwen vanuit de schedel (zie 4) bestaan vele zachte technieken om het schedeltje weer in zijn vrijheid te laten bewegen en de overprikkeling van de zenuw wordt veel minder. Ook wordt – natuurlijk – gekeken hoe de wervelkolom en de darmen zelf bewegen en of die voldoende vrij zijn om geen overprikkeling te laten ontstaan. Zo wordt de overprikkeling vanuit de omgeving geneutraliseerd. Dan heeft de baby veel minder last van de darmprikkelingen, die er van nature van binnenuit ontstaan. Met een maand of drie moet dat weg zijn. Is dat niet zo, dan worden de darmen toch geprikkeld door de prikkels buiten de darmen en dan denk ik weer aan de schedel, rug, en mobiliteit van de darmen zelf en dat is goed te behandelen.

REFLUX

Ik denk minder in klachten maar veel meer in oorzaken. Natuurlijk is het fijn om te weten wat de oorzaak zou kunnen zijn, waarom U met uw kind naar mij bent gekomen en in dit voorbeeld omdat de baby reflux klachten heeft.

Veel baby’s komen naar de praktijk met de klacht van overmatig spugen/ al of niet verborgen reflux.
Wat is reflux?
Reflux is het teruggeven van voeding. Dit teruggeven kan op verschillende manieren:

  1. verborgen: de baby slikt het teruggeven voeding nadat het in de mond gekomen is weer in en zie je geen voeding op de slab of in het bedje.
  2. spugen: de teruggegeven voeding loopt uit de mond: teruggeven van mondjes vol: dit kan het gevolg zijn van te veel voeding in de maag.
  3. projectielbraken: de voeding loopt niet uit de mond over de slab, maar wordt de kamer in gespoten.
Hoe ontstaat reflux?

De baby wordt geboren omdat de baarmoeder niet meer voldoende voor hem kan zorgen. Dat houdt niet in dat de baby volkomen klaar is om de ‘buitenwereld’ aan te kunnen: de baby loopt nog niet en kan zichzelf in de boze buitenwereld niet in stand houden. Dit geldt ook voor de ‘binnenwereld’: de baby is nog lang niet ‘af’. En dit geldt zeker voor de spijsvertering: de baby spuugt en heeft veel last van darmkrampen (kijk voor inlichtingen over darmkrampjes op het stukje wat ik daarover geschreven heb op deze site ). De voeding van de baby komt via de slokdarm in de maag. De slokdarm is ook nog niet helemaal af: deze geleidt de voeding wel, maar peristaltiek is er weinig. Deze peristaltiek moet er voor zorgen dat de voeding van boven naar de maag gaat en er blijft. (Hang je een baby op zijn kop, dan loopt de voeding er spontaan uit! ) De voeding komt dan via de bovenste maagklep in de maag: ook deze functioneert vaak niet optimaal. Deze klep werkt in combinatie met het middenrif. Het middenrif trekt de maag bij elke inademing naar beneden. Dit gebeurt als het gaatje in het middenrif, waar de slokdarm doorheen loopt, de maag niet mooi naar beneden mee neemt. Een klein stukje maag blijft er boven zitten en dan kan de voeding heel gemakkelijk uit de maag komen en naar boven toelopen. Is dit niet te ernstig, dan kan de baby de voeding wel weer wegslikken (zie 1) , maar is het meer en de maag zit te vol, dan geeft de baby voeding terug en loopt de voeding op de slab. (zie 2)
Maar als de maag veel te vol zit en de bovenste maag klep staat open, dan kan de maagsluitspier in een overprikkeling raken en de baby spuugt met zoveel kracht de voeding weg dat het de kamer inspuit en moeder en kind worden niet nat! (zie 3)

Wat doe ik aan reflux?

Uit bovenstaande blijkt dat het hoofdprobleem van reflux in de combinatie maag/ middenrif/ slokdarm ligt. Hierheen richt de behandeling zich dan ook. Maar wel in ogenschouw wordt genomen, dat het hele kind gescreend wordt om de diepere oorzaak te kunnen achterhalen.

blije baby zonder darmkrampjesDit kan een wervel zijn of een stukje schedel bot dat tijdens de bevalling verdrukt heeft gezeten en nu veel prikkels naar het lijfje toezendt, waardoor het hele maagcomplex overprikkeld raakt.

BUIKPIJN BIJ KINDEREN

Ik denk minder in klachten maar veel meer in oorzaken. Natuurlijk is het fijn om te weten wat de oorzaak zou kunnen zijn, waarom U met uw kind naar mij bent gekomen en in dit voorbeeld omdat uw kind buikpijn heeft.
Het fenomeen buikpijn bij kinderen zie je vaak als de kinderen tussen de 3 tot 8 jaar oud zijn.
De kinderen wijzen een gebied aan rondom de navel .

Wanneer je aan de meegekomen de ouder vraagt hoe de stoelgang van hun t kind is , dan hoor je ik vaak, dat klachten al kort na de geboorte ontstaan zijn en vooral in de vorm van darmkrampjes. Ook het vele windjes laten in combinatie met veel persen zonder ‘resultaat’ word nogal eens gezien. Ook niet elke dag een volle (poep)luier passeert de revue.

Wat is buikpijn:

Het goed functioneren van alle organen in de buik is afhankelijk van een goede mobiliteit, een goede doorbloeding en een goed aansturing door het zenuwstelsel vanuit de rug en de schedel.
Door de zwangerschap en tijdens de geboorte kan de beweeglijkheid van de botjes in de schedel en of het bekken afgenomen zijn, zodat de zenuwen die daar langs lopen en de darmen aansturen over- of onderprikkeld kunnen worden.
Ook de beweeglijkheid van het bekken heeft een sterke invloed op het goed functioneren van de darmen. Is daar een bewegingsarmoede, dan is het voor de darm lastig om goed te functioneren..

Wat doe ik eraan?

Ik begin een behandeling van buikpijn altijd bij het bekken. Dat is de zetel van je darmen . Een bewegelijkheidsprobleem van het bekken geeft automatisch darm problemen: de ontlasting wil maar niet komen, ondanks aandrang.

Hoe is de ademhaling= middenrif : het middenrif masseert de darmen en zorgt voor een continue beweging in het darm systeem. Hoe is de bewegelijkheid van de ribbenkast.

Hoe is de spanning in de schedelbasis: daar komen de zenuwen vandaan die de darmen prikkelen .Deze zenuwen kunnen van daaruit overprikkelt raken.
Voor een goed functioneren van de darmen is de darmflora de basis; deze darmflora zorgt voor een goede vertering en het immuunsysteem. (zie ook naar darmkrampjes op deze site)
Door de darmflora te beïnvloeden door een probiotica (= een voorstadium van darmbacteriën) te adviseren wordt er een ook een goede basis gelegd voor een goed functionerend immuunsysteem en een door een goed functioneren van de vertering en wordt de darmfunctie veel beter..
Door deze combinatie van behandelvormen behoort buikpijn gauw tot het verleden.

Meer informatie over hoe de behandeling in zijn werk gaat leest u hier